Ευλογία για την πατρίδα μας που κάποιοι δεν ασπάστηκαν την “αγία Τσέπη” και την “οσία Ατιμωρησία”
Ευλογία πραγματική υπήρξαν για την πατρίδα μας οι Έλληνες εκείνοι οι οποίοι, ανεμπόδιστα και χωρίς να μπορεί κανείς να τους επισυνάψει την παραμικρή κατηγορία θα μπορούσαν πολύ εύκολα να ασπασθούν την “αγία Τσέπη” και την “οσία Ατιμωρησία”, να ζήσουν πολύ καλά και να μας αφήσουν στην τύχη μας.
Τούτο το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από την πρόσφατη εκδήλωση στο “Κοβεντάρειο” που διοργανώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης.
Τούτο το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα από την πρόσφατη εκδήλωση στο “Κοβεντάρειο” που διοργανώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης.
Κεντρικός Ομιλητής της εκδήλωσης υπήρξε ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Δημήτριος Ράπτης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : « Ηπειρωτικός Ευεργετισμός και Ευποιία».
Με πλούσιο, ζεστό και μεστό λόγο, ο ομιλητής χρησιμοποίησε τα λόγια ενός απλού ανθρώπου που συνάντησε σε ένα χωριό της Ηπείρου, ο οποίος αναρωτήθηκε πότε γιορτάζει η “αγία Τσέπη”.
Κάθε μέρα ή κάποιες φορές τον χρόνο;
Η αγία τούτη σε συνδυασμό με μια άλλη οσία , αυτή της “Ατιμωρησίας” ήταν εντελώς αδιάφορες σε κάποιους ανθρώπους μιας άλλης εποχής. Της εποχής του 18ου και 19ου αι..
Εποχή που η πατρίδα μας ανέδειξε τους μεγαλύτερους Ευεργέτες της.
Χωρίς ίχνος τοπικισμού κι ανιδιοτέλειας, με βαθιά ορθόδοξη χριστιανική αντίληψη οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείποντας τις πατρίδες τους μη μπορώντας να αντέξουν τον Τουρκικό ζυγό βρίσκουν καταφύγιο στα ξένα.
Εργάζονται σκληρά , προσφέρουν στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται, καταλαμβάνουν πολιτικά και οικονομικά αξιώματα και αναγνωρίζονται δημόσια και εν ζωή από τις Αρχές των ξένων Κρατών.
Οι ίδιοι όμως δεν ξεχνούν την πατρίδα τους , την Ελλάδα.
Προσφέρουν τα πάντα σ΄ αυτήν και στον συνάνθρωπό τους.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πνευματικών ιδρυμάτων που κοσμούν την πρωτεύουσα της πατρίδας μας την Αθήνα, είναι ευεργετήματα των εξ Ηπείρου Εθνικών Ευεργετών.
Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία Αθηνών, Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αστεροσκοπείο, τα Αρσάκεια Σχολεία, η Σχολή Ευελπίδων, το Ζάππειο Μέγαρο, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Ακαδημία είναι κάποια από τα πολλά ευεργετήματα των Ηπειρωτών Ευεργετών.
Το έτος 2007, η Ελληνική Πολιτεία με καθυστέρηση πολλών ετών καθιερώνει την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ως ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών.
Με την ευκαιρία αυτή ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τιμώντας τους Εθνικούς Ευεργέτες συνδιοργάνωσαν την συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κος Πάρις Κουκουλόπουλος , ο Αντιπερειφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κος Σόκουτης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κος Μάρκος Φλώρος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κοζάνης , Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της περιοχής, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και αρκετοί συμπολίτες μας.
Παίρνοντας τον λόγο, ο Υφυπουργός των Εσωτερικών κος Πάρις Κουκουλόπουλος επιχείρησε έναν παραλληλισμό της εποχής εκείνης με την σημερινή , διαπιστώνοντας την έλλειψη εθνικής συνείδησης που διακρίνει σήμερα την αστική τάξη.
Ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης για την πρωτοβουλία του αυτή , ο οποίος όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μας εκπλήσσει χρόνια τώρα, θετικά με τις δραστηριότητές του.
Το έλλειμμα εθνικής συνείδησης για να βγει η Χώρα μας από την σημερινή κρίση επεσήμανε στο λόγο του κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης κος Μάρκος Φλώρος, εξαίροντας παράλληλα το έργο των Εθνικών Ευεργετών.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης κος Κωνσταντίνος Τσιάντας, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερη την τιμή που αισθανόμαστε εμείς οι Ηπειρώτες όταν αναφερόμαστε στους Εθνικούς Ευεργέτες. Και τούτο γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των Εθνικών Ευεργετών που αναγνωρίσθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατάγονται από την Ήπειρο.
Το έργο τους είναι πολύ μεγάλο, δυστυχώς όμως άγνωστο σε πολλούς από εμάς.
Τούτο είναι κάτι και που μας στεναχωρεί και που μας φορτώνει με ένα παράξενη ευθύνη. Ευθύνη που κάποια στιγμή θα μας αποδώσουν τα παιδιά μας, γιατί δεν τους μιλήσαμε όσο θα έπρεπε και για την άλλη, την καλή πλευρά της Ελλάδας μας.
Αναφερόμενος στις δράσεις του Συλλόγου Ηπειρωτών Κοζάνης, ο κος Τσιάντας τόνισε πως, “ως Σύλλογος κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου με άρθρα μας στον τοπικό τύπο προσπαθούμε να κρατάμε ζωντανή αυτήν την ημέρα”.
Ευχαρίστησε δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Ιωάννη Σόκουτη, ο οποίος “αφουγκράσθηκε αμέσως τον σφυγμό μας”, όταν στις αρχές του έτους τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του με σκοπό να του αναλύσουμε τις δράσεις μας για το 2011.
Μόλις του αναφέραμε για την σημερινή εκδήλωση και την δημιουργία ενός εκπαιδευτικού δίσκου που επιμεληθήκαμε και επιθυμούσαμε να μοιράσουμε σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες της Α' βαθμιας και της Β' θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, η αντίδρασή του ήταν άμεση και θετική.
Κλείνοντας με τον λόγο του τις τοποθετήσεις των επισήμων, ο κος Ιωάννης Σόκουτης, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, συνεχάρη τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία , λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν πληροφορήθηκε για την συγκεκριμένη προσπάθεια, πέρα από το αυτονόητο που αισθάνθηκε ως Αρχή να ενισχύσει τέτοιες προσπάθειες διέκρινε ως εκπαιδευτικός και την αναγκαιότητα υλοποίησης της προσπάθειας που επιχειρούταν.
Η εκδήλωση έκλεισε, μετά την ομιλία του κου Ράπτη, με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού δίσκου από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου κ. Μαλάμη Δημήτριο.
Τον εκπαιδευτικό δίσκο επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης και επιχορήγησε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.