Κανάλι YouTube

Είσοδος

η ημερίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στα Ιωάννινα

image

Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή νέων από το Αγρίνιο , την Κατερίνη, την Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της «Ενωμένης Ρωμηοσύνης» το Σάββατο 3 Μαρτίου 2012 στα Ιωάννινα. Το θέμα της ημερίδας ήταν «η Ρωμηοσύνη και οι νέοι» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.
 
Πρώτος ομιλητής ήταν ο γνωστός σε όλους μας για τον φωτισμένο του λόγο, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός, ο οποίος κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο πως η Ρωμηοσύνη και η Ορθοδοξία δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια του ελλαδικού χώρου αλλά επεκτείνονται και πέραν αυτού.

 
Αναφέρθηκε στις ανησυχίες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για τους νέους και στις διδαχές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , δύο μεγάλων προσωπικοτήτων της ρωμηοσύνης και της Ορθοδοξίας αναπτύσσοντας το θέμα «ο οραματισμός δύο ρωμηών γερόντων για τα εγγόνια τους». 
 
Τον λόγο ακολούθως έλαβε ο δάσκαλος Δημήτριος Νατσιός, ο οποίος με ζεστό λόγο κι επιχειρήματα αναφέρθηκε στην ρωμέικη παράδοση ως την ασφαλή τροφό για το μέλλον της πατρίδας μας, μέσα από την διαπαιδαγώγηση των νέων μας.
 
Ακολούθησε η ομιλία του δασκάλου κ. Αθανάσιου Σωτηρίου με θέμα τον ρόλο που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί σήμερα ως παιδαγωγοί. Κατέδειξε με επιχειρήματα το πόσο έχει απομακρυνθεί η νεολαία μας από τις παραδόσεις και τις αξίες του λαού μας, την ώρα που το εκπαιδευτικό μας σύστημα κάθε άλλο παρά βοηθά . Ο τίτλος της ομιλίας του προερχόταν από τον γνωστό στίχο του Κ. Παλαμά «Σμίλεψε δάσκαλε ψυχές».
 
Την σκυτάλη στην ημερίδα έλαβε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης.
Πρώτος ομιλητής ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων. Τσιάντας ο οποίος, αφού παρουσίασε το έργο του Συλλόγου στα 26 χρόνια της ζωής του, επεσήμανε πως για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης , «πολιτισμός δεν είναι μόνο η μουσική παράδοση. Πολιτισμός είναι ο Άνθρωπος».
 
Ακολούθως ο γεν. γραμματέας του Συλλόγου κ. Μαλάμης Δημήτριος παρουσίασε τον εκπαιδευτικό δίσκο « Εθνικοί Ευεργέτες καταγόμενοι από τη ΄Ηπειρο…» ο οποίος κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων και κυρίως της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η αποδοχή μάλιστα του έργου του Συλλόγου ήταν τέτοια που αρκετοί εκπαιδευτικοί από την ευρύτερη περιοχή πέρα από την επιθυμία τους να εφοδιασθούν με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό δίσκο εξέφρασαν την διάθεσή τους να συνεργασθούν με τον Σύλλογο και σε άλλα θέματα που αφορούν τους νέους μας.
 
Στη συνέχεια η κα Μαρία Λουπίδου μέλος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης, προλόγισε και παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό με θέμα «οι νέοι και η ενωμένη ρωμηοσύνη».
 
Η εκδήλωση έκλεισε με τον απολογισμό της ημερίδας από τον Πρόεδρο της ΕΡΩ , κ. Θεόφιλο Παπαδόπουλο, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές , τον κόσμο και την Ιερή Μητρόπολη Ιωαννίνων για την παραχώρηση της αίθουσας.
 
Ολόκληρη η ημερίδα, για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα στοιχεία, υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης (http://www.enromiosini.gr) .

κατάμεστη η αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας
στη μέση ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός
η ημερίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στα Ιωάννινα
η ημερίδα της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στα Ιωάννινα
ο κ.Αθανάσιος Σωτηρίου
ο κ.Νατσιός Δημήτριος
η κα Λουπίδου Μαρία
No votes yet

Νέα του Συλλόγου