Κανάλι YouTube

Είσοδος

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη στην ημερίδα της ΕΡΩ στα Ιωάννινα

image

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Γιάννη Σόκουτη
«Διάθεση για ευεργεσία έχει όχι αυτός που αποβλέπει στην ανταπόδοση, αλλά αυτός που επιλέγει την αγαθοποιία» ανέφερε ο Δημόκριτος, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους και επιστήμονες της Αρχαίας Ελλάδας. Και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού ευεργετισμού η αγαθοποιία και η αγαθοεργία.
Το φαινόμενο του ευεργετισμού αποτελεί ένα πολύπλοκο φαινόμενο της ιστορικής κοινωνιολογίας ενός πολιτικού πλουραλισμού. Αναμφίβολα επηρέασε τη διαμόρφωση πολλών πτυχών του νέου ελληνικού κόσμου.
Οι δύσκολες συνθήκες ζωής στις γενέτειρές τους και η μεγάλη πίεση των Τούρκων κατακτητών οδήγησαν τους Έλληνες σε μεταναστεύσεις. Η ελπίδα για καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, το εμπόριο και η δίψα για μάθηση ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι των μεταναστεύσεων. Οι περιοχές που συγκέντρωναν πολλούς Έλληνες ήταν η Κεντρική Ευρώπη, η βόρεια Βαλκανική και η Ρωσία.

 
Οι Έλληνες απόδημοι αντιμετώπισαν αντίξοες συνθήκες στις χώρες που εγκαταστάθηκαν. Απέκτησαν, ωστόσο, με σκληρή εργασία μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Έτσι μπόρεσαν να βοηθήσουν τις υπόδουλες τότε γενέτειρές τους και να ευεργετήσουν τις θετές τους πατρίδες ως ευεργέτες και δωρητές δύο πατρίδων. 
Δώρισαν χρήματα και άλλα υλικά αγαθά στον τόπο καταγωγής και στο τόπο διαμονής τους. Κατασκεύασαν σχολεία. Πρόσφεραν ιδιόκτητα οικήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Θεμελίωσαν και ενίσχυσαν φιλάνθρωπα έργα. Επένδυσαν χρήματα σε εκδόσεις και προσπάθησαν να βελτιώσουν τη ζωή φτωχών συμπολιτών τους.
Η έκδοση του συγκεκριμένου DVD αποτελεί μικρό φόρο τιμής τόσο προς τους μεγάλους Ηπειρώτες Εθνικούς Ευεργέτες όσο και προς το Σύλλογο Ηπειρωτών Κοζάνης. Από τη μία πλευρά έχουμε ανθρώπους που αφιέρωσαν την περιουσία τους για τη στήριξη της πατρίδας και του τόπου τους.
Και μας χαροποιεί αφάνταστα ότι τoν τρόπο ζωής τους ακολούθησαν αντίστοιχα και Κοζανίτες απόδημοι που έγιναν ευεργέτες της χώρας και της γενέτειράς τους. Από την άλλη πλευρά ένας σύλλογος ενεργών πολιτών στην πόλη της Κοζάνης εκπλήσσει πάντα θετικά με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του.
Στο πλαίσιο τέτοιων δράσεων προβάλλουμε και τιμούμε εκείνους που έμειναν αθάνατοι στις μνήμες μας, μέσα από την προσφορά τους. Δεν αρκεί, όμως, να επικαλούμαστε μόνο τον πλούτο που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι ευεργέτες. Οφείλουμε να τον κεφαλαιοποιούμε, να τον αναδεικνύουμε και να τον αξιοποιούμε.
Οφείλουμε να μετουσιώνουμε την κληρονομιά αυτή σε έργα, νοοτροπίες και πρακτικές, που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον. Ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας βιώνει μια πολυεπίπεδη κρίση και τη δυσκολότερη κατάσταση τα τελευταία 50 χρόνια.
Τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως εφαλτήριο για μια νέα πορεία προς ένα σταθερότερο και πιο αισιόδοξο μέλλον.
 
Γιάννης Σόκουτης
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Νέα του Συλλόγου