Πρόλογος
Ως Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης στην προσπάθεια μας να κρατήσουμε ζωντανή την παράδοση του τόπου μας, επιχειρούμε μέσω της ιστοσελίδας μας, μία παρουσίαση των διαφόρων εκφάνσεων της καθημερινότητας που διέκριναν μια άλλη εποχή, που στο σύνολο τους αποτελούν την λαϊκή μας παράδοση και επιστημονικά χαρακτηρίζονται με τον όρο”Λαογραφία”.
Αδιαμφισβήτητα, η σημασία της διάσωσης της λαϊκής παράδοσης ενός τόπου είναι ιδιαίτερα μεγάλη.
Οι λόγοι που γέννησαν την επιστήμη της Λαογραφίας τον 19 αι., μέχρι και σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολύ.
Η δυνατότητα να γνωρίζουμε από πού προέρχονται τα ήθη και τα έθιμά μας, η γλώσσα μας και οι καθημερινές μας συνήθειες, μας βοηθούν να περπατήσουμε πιο σίγουροι στο μέλλον, χωρίς να μπορεί κανείς να αλλοιώσει ή να πληγώσει την συνείδηση των ανθρώπων που αποτελούν μια ομάδα με διαφορετικό γεωγραφικό προσδιορισμό (Ηπειρώτες , Μακεδόνες, Πόντιοι κλπ) ή κι ολόκληρο το έθνος.
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κοζάνης στην προσπάθεια του αυτή θα δεχθεί με μεγάλη χαρά κάθε βοήθεια ή παρατήρηση.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση : [email protected] ή χρησιμοποιώντας την σχετική φόρμα που θα βρείτε στην στήλη “επικοινωνία” της ιστοσελίδας μας.
Για να βοηθήσουμε καλύτερα τον επισκέπτη της ιστοσελίδα μας, στην ξενάγησή του, παραθέτουμε την διάρθρωση της ενότητας με τον τίτλο : «ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ»
1. Πρόλογος (παρούσα σελίδα)
2. Εισαγωγικό σημείωμα
3. Ντοπιολαλιά της Ηπείρου(η σελίδα παραθέτει διάφορες λέξεις ανά γράμμα και επεξηγεί την σημασία της και μαζί με τις σελίδες «παροιμίες» και «δημοτικά τραγούδια» δημιουργούν μια ενότητα την ΛΑΪΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ)
4. Παροιμίες (εκφράσεις για κάθε στιγμή της ζωής ενός ανθρώπου)
5. Δημοτικά τραγούδια (στίχοι δημοτικών τραγουδούν της Ηπείρου)
6. Υλικός Βίος (χρηστικά αντικείμενα από το σπίτι , την εργασία είτε αυτή είναι αγροτική είτε αυτή είναι κάποια τέχνη ή ακόμη και από ποιμενική ζωή)
7. Κοινωνικός Βίος (εικόνες από όλη την ζωή ενός ανθρώπου γέννηση, γάμος, θάνατος).
Για την ευκολότερη περιήγησή του, στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήσαμε, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μία από τις προαναγραφόμενες ενότητες που ακολουθούν και στην συνέχεια την κατηγορία από την συγκεκριμένη ενότητα που τον ενδιαφέρει.
Εναλλακτικά μπορεί να περιηγηθεί ακολουθώντας τον κλασσικό τρόπο επιλέγοντας βήμα-βήμα ανά σελίδα το θέμα που τον ενδιαφέρει.
Το φωτογραφικό υλικό (αντικείμενα κι άλλα είδη) που υπάρχει στις ενότητες , προέρχεται από την ιδιωτική συλλογή του Προέδρου του Συλλόγου κου Κωνσταντίνου Τσιάντα, ενώ οι φωτογραφίες που τις πλαισιώνουν προέρχονται από τα αρχεία των μελών του Συλλόγου μας και των φίλων του.
Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να ξεναγηθεί μέσα από φωτογραφίες γνωστών επαγγελματιών φωτογράφων τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε κάθε φωτογραφία.
Η προσπάθεια επίσης της καταγραφής κι απόδοσης “της ντοπιολαλιάς της Ηπείρου” ανήκει στον έφορο Υλικού του Συλλόγου μας , κο Σπύρο Μαρέτη ενώ η επιλογή του υλικού που πλαισιώνουν τις άλλες ενότητες αποτελεί καρπό της από κοινού συνεργασίας των προαναφερομένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.