Κανάλι YouTube

Είσοδος

Ιωάννης Μπάγκας (ή Πάγκας)

Ο Ιωάννης Μπάγκας ( ή Πάγκας ) γεννήθηκε το 1814 στην Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου .

 

Έμπορος στο επάγγελμα, ο Ιωάννης Μπάγκας κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στον κατάλογο των Ηπειρωτών για τον λόγο ότι αφήνει όλη του την περιουσία «δια έργα εθνωφελή ή φιλάνθρωπα» καθώς βρίσκεται ο ίδιος εν ζωή, κρατώντας ένα μικρό ποσό για τον εαυτό του ίσα – ίσα για να μπορεί να συντηρείται .
 

Σε νεαρή ηλικία εγκαταλείπει την πατρίδα του και κατοικεί στην αρχή στη Θήβα και στη συνέχεια στην Χαλκίδα, όχι όμως για μακρύ χρονικό διάστημα.
 
Ακολουθούν ως νέοι τόποι εγκατάστασης η Αίγυπτος , η Ρουμανία και τέλος η Αθήνα .
 

 
Οξύς νους και εργατικός χαρακτήρας , ο Ιωάννης Μπάγκας αποκτά μεγάλη περιουσία, την οποία αρχίζει να διαθέτει αρχικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
 
Έτσι το 1887-88 προσφέρει σημαντική χορηγία για την ομαλή λειτουργία της Ελληνικής Σχολής στην Κορυτσά , για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της και την πληρωμή των διδακτηρίων.
 
Οικοδομεί επίσης ένα κτιριακό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας στην πλατεία Ομονοίας , που στα χρόνια που ακολουθούν γίνεται ξενοδοχείο , το γνωστό «Μέγας Αλέξανδρος».
 
Στις 16 Αυγούστου 1889 δωρίζει επίσημα με συμβολαιογραφική πράξη ολόκληρη την περιουσία του στο  ελληνικό κράτος, κρατώντας μόνο 1.000 δραχμές τον μήνα για την συντήρησή του.
 
Δωρίζει ακόμη στο Ελληνικό Δημόσιο την οικία του στην Αθήνα , έργο του γνωστού αρχιτέκτονα της εποχής Τσίλλλερ, καθώς και ένα κτιριακό μέγαρο, που φέρει την ονομασία «Μπάγκειον».
 
Πέθανε σε ηλικία 81 ετών στην Αθήνα .

 
 
 
 

Your rating: None Average: 3 (2 votes)

Νέα του Συλλόγου