Κανάλι YouTube

Είσοδος

Κωνσταντίνος Ζάππας

image

Ο Κωνσταντίνος Ζάππας , πρώτος ξάδερφος του Ευάγγελου Ζάππα , γεννήθηκε κι αυτός στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου το 1814.

 
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα περνά στο χωριό του και το 1835 σε ηλικία 21 ετών, κατόπιν προτροπής του ξαδέλφου του, πηγαίνει στην Βλαχιά και πιο συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι.
 
Εκεί εργάζεται στην αρχή ως βοηθός του κι αργότερα ως συνέταιρός του.
 
Επιδεικνύοντας εργατικότητα και εμπορικό νου , όχι μόνο διατηρεί αλλά κι αυξάνει την ήδη μεγάλη περιουσία του ξαδέλφου του , της οποίας μάλιστα ορίζεται κληρονόμος και εκτελεστής της διαθήκης του.
 

Έχοντας τα ίδια αισθήματα φιλοπατρίας και αγάπης για τον συνάνθρωπό του, ο Κωνσταντίνος Ζάππας διακρίνεται για την πλούσια αγαθοεργή δράση του.
 
Εκδίδει με έξοδά του τον Γ΄ τόμο των «Παράλληλων Βίων» του Γούδα και βοηθά σημαντικά στην ίδρυση και επιχορήγηση σε ετήσια βάση σχολείων στην ιδιαίτερη πατρίδα του , την Βόρειο Ήπειρο.
 
Ορίζει στο πατρικό του σπίτι στο Λάμποβο να λειτουργήσει Υφαντουργική Σχολή για να φοιτούν , να εργάζονται και να αμείβονται τα άπορα κορίτσια της περιοχής.
 
Διορίζει στο χωριό του σε μόνιμη βάση Ιατρό, αναλαμβάνοντας την αμοιβή του κι ό,τι άλλο χρειαζόταν , για να μεριμνά για την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας των μαθητών , των δασκάλων, αλλά και των φτωχών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
 
Η δράση του όμως δεν σταματά μόνο εκεί.
 
Ιδρύει τα περίφημα Ζάππεια Παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη , την Ανδριανούπολη κι αλλού.
 
Δημιουργεί Υφαντική Σχολή στην Θεσσαλία, γιατί όπως αναφέρει και στην διαθήκη του «είμαι εξ Ηπείρου, πολίτης Έλλην , δημότης Τρικκάλων , χριστιανός ορθόδοξος…» και κληροδοτεί στο Ελληνικό Κράτος απέραντες εκτάσεις στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.
 

Η σημαντικότερή του προσφορά όμως υπήρξε, εκφράζοντας παράλληλα και την επιθυμία του ξαδέλφου του Ευάγγελου Ζάππα , η ανέγερση στην Αθήνα του κτιρίου των Ολυμπίων, του γνωστού και περίλαμπρου Ζάππειου Μέγαρου.
 
Τα εγκαίνια μάλιστα έγιναν από τον Βασιλιά Γεώργιο Α' το έτος 1888 , ενώ ο Κωνσταντίνος Ζάππας έγινε δεκτός τόσο από τον Bασιλιά όσο κι από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Χ. Τρικούπη με ιδιαίτερες τιμές.
 
Πέθανε στο Menton της Γαλλίας το 1892.
 
 

Your rating: None Average: 5 (1 vote)

Νέα του Συλλόγου